Uitslagen Europa League (01/04/2010)

Vandaag zijn de heenwedstrijden van de kwartfinales van de Europa League afgewerkt. Er waren zowel positieve als negatieve hoofdrollen voor Nederlanders. Zo wist Ruud van Nistelrooij het net te vinden, maar incasseerde Ryan Babel een rode kaart. Ook Dirk Kuijt, Joris Mathijsen en Hedwiges Maduro kwamen in actie.

Liverpool reisde af naar Lissabon voor het duel met Benfica. Coach Rafael Benítez had basisplaatsen ingeruimd voor Dirk Kuijt en Ryan Babel. De Engelsen kenden een uitstekende start. Al na negen minuten viel de openingstreffer in het Estádio da Luz, nadat Steven Gerrard een vrije trap laag over de grond richting Daniel Agger stuurde, waarop de Deen achter zijn standbeen binnenschoof. Babel eiste hierna een negatieve hoofdrol op, door Luisão in zijn gezicht te raken en een rode kaart te ontvangen.

Na de thee wisten de Portugezen te profiteren van het numerieke voordeel. Dat lukte niet met velddoelpunten, maar de Engelsen hielpen de thuisclub in het zadel door het weggeven van vrije trappen, en strafschoppen. Allereerst gaf Emiliano Insúa een penalty weg door een overtreding op Pablo Aimar. Tien minuten voor tijd beging Jamie Carragher een overtreding door de bal met de hand te beroeren. Beide strafschoppen werden genomen door Óscar Cardozo; de spits faalde niet.

SL Benfica

2 - 1

Liverpool FC

59' Óscar Cardozo(pen)
 79' Óscar Cardozo(pen)
   9' Daniel Agger

Gele kaart: Luisão, David Luiz, (SL Benfica), Emiliano Insúa, Pepe Reina, Jamie Carragher, (Liverpool FC)
 Rode kaart: Ryan Babel (30) (Liverpool FC)

---------------------------

In Mestalla was er het Spaanse onderonsje tussen Valencia en Atlético de Madrid. Door de defensieve problemen bij de thuisclub was er een basisplaats voor Hedwiges Maduro. De Nederlander zag dat zijn team beter was in de eerste helft, maar de kansen voor Juan Mata en David Villa bleven onbenut. Ook Atleti kon in de counters niet profiteren van defensieve slippertjes. Kansen waren er in de eerste helft zeker. David Villa zag een goal worden afgekeurd, Pablo Hernández omspeelde doelman De Gea maar miste voor open doel en Simão zag een inzet terugkomen van het aluminium.

Na rust ging het eindelijk los in Valencia. Atlético ontsnapte en was met drie man vrij voor de goal. Sergio Agüero speelde af op Diego Forlán, die vrij kon intikken. Even later knalde Manuel Fernandes Valencia weer langszij, om zes minuten later Antonio López de 1-2 binnen te zien koppen. Uiteindelijk zou Valencia verlies weten te voorkomen. David Villa wist tien minuten voor tijd toch nog de gelijkmaker binnen te prikken.

Valencia CF

2 - 2

Atlético Madrid

66' Manuel Fernandes
 82' David Villa
   59' Diego Forlán
 72' Antonio López

Gele kaart: Bruno Saltor, Juan Mata, Pablo Hernández, (Valencia CF), Tomás Ujfalusi, Raúl García, (Atlético Madrid)

(E Salvio/78) D Forlán

Het duel tussen Fulham en Wolfsburg was in de eerste helft niet hoogstaand. Buiten een goede poging van Clint Dempsey was er weinig te genieten. In het tweede bedrijf werden vooral de thuisfans aanzienlijk beter bediend. Bobby Zamora opende de score na een uur spelen de score, en stuurde vier minuten later Damien Duff weg voor de 2-0. Vlak voor tijd scoorde de Duitse kampioen de belangrijke uitgoal, die het Fulham alsnog lastig maakt als het volgende week naar Duitsland afreist.

Fulham FC

2 - 1

VfL Wolfsburg

59' Bobby Zamora
 63' Damien Duff
   89' Alexander Madlung

Gele kaart: Bobby Zamora, (Fulham FC), Alexander Madlung, (VfL Wolfsburg)

Grafite

Hamburger SV, met Joris Matijsen en Ruud van Nistelrooij in de basis, ontving het Belgische Standard de Liège. Van Nistelrooij was het eindstation van diverse Duitse aanvallen, maar had veel pech in de afronding, onder meer met een schot op de paal. Standard kwam toen plots op voorsprong na een half uur spelen, toen Dieumerci Mbokani vrij kon inkoppen. Vlak voor rust kreeg HSV een strafschop, die Mladen Petric binnenschoot. Van Nistelrooij was vervolgens nog voor rust trefzeker op een voorzet van Dennis Aogo.

Na rust kwamen de beide ploegen er af en toe gevaarlijk uit, maar verdere doelpunten bleven uit. Mbokani was heel dicht bij de gelijkmaker toen hij de bal over Frank Rost kopte, maar de lat voorkwam de goal en in de rebound schoot Goreux voorlangs. Ook de Duitsers hadden mogelijkheden tot scoren, maar vergaten uit te lopen op de Belgische concurrent, waardoor er volgende week in Luik nog genoeg werk te verzetten valt.

Hamburger SV

2 - 1

Standard de Liège

42' Mladen Petric(pen)
 45' Ruud van Nistelrooij
   31' Dieumerci Mbokani

Gele kaart: Ruud van Nistelrooij, Zé Roberto, (Hamburger SV), Marcos Camozzato, Victor Ramos, Eliaquim Mangala, (Standard Luik)

Stadion: HSH Nordbank Arena, Hamburg
Toeschouwers: 57.000
Arbiter: Martin Atkinson (ENG)