Mogelijke staatsgreep in Guinee-Bissau

Muitende militairen hebben vandaag het hoofd van de gewapende strijdkrachten van Guinee-Bissau gevangen genomen. De premier van het door staatsgrepen geplaagde Afrikaanse landje werd onder huisarrest geplaatst.

Honderden mensen verzamelden zich voor het kantoor van premier Carlos Gomes om hun afkeer over de ogenschijnlijke couppoging te uiten. Uit geluidsinstallaties klonk marsmuziek, in dit deel van de wereld het kenmerk voor een staatsgreep door het leger.

De premier en de legerchef werden meegenomen naar een militaire basis. Na verloop van tijd werd Gomes teruggereden naar zijn woning waar hij onder huisarrest werd geplaatst. Legerchef Zamora Induta bleef op de legerbasis achter.

De nummer 2 van het leger, Antonio Ndjai, leek de controle in handen te hebben. Op een persconferentie zei hij in dreigende taal dat 'als het volk op straat hun steun voor Gomes blijft uitspreken, ik hem zelf vermoord of iemand stuur om hem te vermoorden'.

Eerder op de dag waren de muitende soldaten naar een complex van de Verenigde Naties gegaan waar een legerleider, die is beschuldigd van een eerdere couppoging, zich al 95 dagen ophield. Admiraal Bubo Na Tchuto vertrok met de soldaten. Hij lijkt onder Ndjai het bevel te voeren en zei op een persconferentie: "Ik zat 95 dagen in het VN-complex. Waarom ging de bevolking toen niet de straat op? Waarom gaan ze nu wel de straat op voor Gomes?"

"Ik heb elf jaar gevochten voor de onafhankelijkheid van Guinee-Bissau. Gomes deed niet mee in die strijd. Als de bevolking de straat op blijft gaan, zal ik het leger sturen om de straten schoon te vegen."

Sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1974 wordt het West-Afrikaanse land geplaagd door staatsgrepen, militaire revoltes en politieke moorden. De wetteloosheid heeft de laatste jaren Zuid-Amerikaanse drugshandelaren aangetrokken, die Guinee-Bissau gebruiken als uitvalsbasis voor de cocaïnehandel naar Europa.

De laatste president van het land regeerde bijna een kwart eeuw tot hij op 2 maart 2009 werd vermoord, uren nadat ook de toenmalige legerchef de dood vond bij een bomaanslag. In de verkiezingen die drie maanden na de moorden werden gehouden kwam de partij van Gomes aan de macht.