Berisping voor discriminatiepraktijken AH to go

Bij de exploitant van de AH to go-winkels op stations werd gediscrimineerd. Enkele vestigingsmanagers vroegen NS-dochter Servex om geen Marokkaanse medewerkers meer te sturen. Door deze verzoeken niet direct af te wijzen, maakte Servex zich schuldig aan discriminatie, oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag.

De verzoeken van de drie bedrijfsleiders aan het hoofdkantoor kwamen vorige zomer aan het licht. Naast de wens om geen Marokkaans winkelpersoneel meer te krijgen, werd ook gevraagd geen oude werknemers te sturen. Een 22-jarige sollicitant werd ook daadwerkelijk afgewezen omdat hij te oud zou zijn.

Volgens de CGB heeft Servex, een dochteronderneming van de NS die winkels in de stations exploiteert, zich schuldig gemaakt aan discriminatie op afkomst en op leeftijd. De commissie spreekt alleen een oordeel uit, maar verbindt daar verder geen consequenties aan.

De commissie is wel te spreken over de maatregelen die inmiddels bij AH to go zijn genomen. Zo hebben de betrokken managers een waarschuwing gekregen en zijn alle managers naar een cursus over diversiteit en normen en waarden gestuurd.