Friese wateren vol uitwerpselen

De waterkwaliteit rond aanlegplaatsen in Friesland is ondermaats omdat recreatievaarders hun toiletwater overboord gooien. Het waterschap Friesland waarschuwt voor ziekte en roept watersporters op hun toiletwater te lozen bij de hiervoor ingerichte loosplaatsen.

Op enkele populaire aanlegplaatsen is vorig jaar de kwaliteit van het water onderzocht. De verontreiniging was op sommige plaatsen zo groot dat er eigenlijk niet gezwommen zou mogen worden. Zwemmers kunnen last krijgen van darm- en maagklachten, luchtwegen of gehoorgangen.

Sinds vorig jaar is het verboden om toiletwater te lozen, maar toch gebeurt dit nog regelmatig. Het waterschap gaat watersporters dit jaar nog meer voorlichten over het gevaar van het lozen van toiletwater. "We hopen op een bewustwording onder de recreatievaarders en het stoppen met lozen. Want het is echt vies om in andermans uitwerpselen te zwemmen of ziek te worden van zwemwater", aldus Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van het Friese waterschap.