Scherpe veiligheidsmaatregelen op Koninginnedag

Middelburg en Wemeldinge treffen scherpe veiligheidsmaatregelen om Koninginnedag goed te laten verlopen. De maatregelen werden vandaag toegelicht tijdens een persconferentie in de Zeeuwse hoofdstad.

De maatregelen zijn nodig vanwege het drama van vorig jaar, toen Karst T. in Apeldoorn met zijn auto een aanslag probeerde te plegen op de koninklijke familie. T. reed daarbij met zijn auto op het publiek in, waarbij hij zichzelf en zeven omstanders van het leven beroofde.

Deze trieste gebeurtenis wordt op 29 april herdacht, wanneer Beatrix een herinneringsmonument in Apeldoorn onthult.

Koninginnedag zelf moet echter weer echt een feestdag worden, stelt een woordvoerder van de gemeente Middelburg. De opzet van de dag blijft in grote lijnen hetzelfde. Koningin Beatrix zal in beide plaatsen met haar familie al wandelend een route afleggen.

Hierbij gelden wel extra maatregelen. Zo wordt iedereen die in de buurt van de koninklijke familie komt van tevoren gescreend. Ook is het preventief fouilleren van de tienduizenden verwachte bezoekers toegestaan. Verder worden delen van Middelburg en Wemeldinge autovrij gemaakt en bezoekers met camera's in de gaten gehouden.

In totaal zijn in beide plaatsen 1350 agenten op de been. Vanwege de veiligheid zijn overigens niet alle details van de veiligheidsmaatregelen bekendgemaakt.

De kosten voor Middelburg bedragen in totaal zo'n zeven ton en Wemeldinge is ongeveer drie ton kwijt. De provincie komt beide steden tegemoet met twee ton.