Wetenschappelijke verklaring Bijbelse plagen

Het Oude Testament verhaalt over tien plagen die Egypte teisterden. De plagen waren een straf van God voor de slechte behandeling van de Israëlieten en het verbod aan het Joodse volk om het land te verlaten onder leiding van Mozes. Wetenschappers zeggen dat de plagen echt hebben plaatsgevonden en kunnen dit ook onderbouwen.

De Bijbelse plagen zouden zich hebben voorgedaan in de stad Pi-Ramses, aan de Nijl. De eerste zes plagen zijn volgens de wetenschappers het gevolg geweest van een klimaatverandering. De overige vier plagen waren het gevolg van een vulkaanuitbarsting, en weer een klimaatverandering, op het eiland Santorini (vroeger: Thera) in de Egeïsche Zee.

Zo'n 3.000 jaar geleden veranderde het klimaat ineens. Het werd aanmerkelijk droger in Egypte en dat had ook invloed op de Nijl, die in een modderige rivier veranderde. Hierdoor konden giftige algen ontstaan, die het water rood kleuren als ze dood gingen (plaag 1: water verandert in bloed). Het water was geen ideale leefomgeving meer voor kikkers, waardoor deze het land opgingen (plaag 2: kikkers) en een epidemie veroorzaakten.

Luizen (plaag 3) en muggen (plaag 4) kregen vrij spel toen de kikkers op het land niet overleefden. De insecten brachten ziektes met zich mee, waardoor het vee ziek werd (plaag 5) en mensen zweren kregen (plaag 6).

Na de zes voorgaande plagen, barstte in de Egeïsche Zee de Thera-vulkaan uit, hetgeen plaag zeven tot en met tien veroorzaakte. Door de uitbarsting werd vulkanische as richting Egypte gestuurd en kwam daar in botsing met onweersbuien, wat resulteerde in zware hagelbuien (plaag 7). Het klimaat veranderde weer, het werd vochtig. Sprinkhanen verschenen en vermenigvuldigden zich snel (plaag 8). Ook werd het donkerder overdag, doordat het vulkanische as zich nog steeds in de atmosfeer bevond en het zonlicht deels tegenhield (plaag 9).

De laatste plaag had met een schimmel in het graan te maken; schimmels gedijen goed in een vochtig klimaat. Volgens een Egyptische traditie mochten de oudste kinderen in een gezin als eerste van het graan eten. Plaag tien had te maken met de dood van de eerstgeborenen.

Nationale Geographic Channel zendt aanstaande zondagavond een documentaire uit over het onderzoek.