Hbo'ers sneller klaar met bacheloropleiding

Studenten doen er op de universiteit langer over om hun bachelordiploma te halen dan hun collega's van het hbo. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Hoewel studenten alleen een beurs kunnen krijgen voor de vastgestelde lengte van hun studie, overschrijden zowel hbo- als universitair studenten de studieduur van de bachelor toch.

Voor het halen van een bachelordiploma staat op het hbo vier en op de universiteit drie jaar. De vijftigduizend hbo'ers die in het schooljaar 2007/ 2008 hun bachelordiploma haalden, deden er gemiddeld vier maanden langer over dan vier jaar.

De negentienduizend studenten die in dat schooljaar op een universiteit hun bachelordiploma haalden, deden er gemiddeld echter ruim anderhalf jaar langer over dan de drie jaar die ze hadden. Gemiddeld hadden bachelors die via de universiteit hun diploma haalden drie maanden langer nodig dan de hbo'ers.

Volgens het CBS komt dit deels doordat hbo's en universiteiten niet hetzelfde soort opleidingen aanbieden. Ook verschilt de vooropleiding van de groepen studenten. Een andere verklaring is dat hbo'ers over het algemeen meer gestructureerd onderwijs krijgen aangeboden en vaker nog thuis wonen.

Mannelijke studenten op de universiteit deden er met gemiddeld vijf jaar en een maand het langst over om hun bachelordiploma te halen. Studenten doen er vooral langer over als zij een studie volgen in de richting techniek, industrie of bouwkunde.

Deze studenten deden er op de universiteit vijf jaar en vier maanden over voordat zij hun diploma in handen hadden. Daarentegen was dit in het hbo juist een van de studierichtingen waar studenten het snelst afstudeerden: vier jaar en twee maanden.

In het hbo ontstond de meeste vertraging bij taalwetenschappen, geschiedenis en kunst, sociale wetenschappen en bedrijfskunde. De minste vertraging in het wetenschappelijk onderwijs vond plaats bij opleidingen op het gebied van onderwijs en gezondheid en welzijn.