Ruim vier op tien kent reden zomertijd niet

Ruim vier op de tien Nederlanders weet niet waarom de zomertijd, die in de nacht van morgen op overmorgen weer ingaat, is ingevoerd. Ook kan ruim een op de vijf niet vertellen of op de laatste zondag van maart de klok nu een uur voor- of achteruit gaat. Dat meldt beddenbedrijf Auping, dat onderzoek hiernaar heeft laten uitvoeren onder 819 Nederlanders.

De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om energie te besparen tijdens de oliecrisis. Slechts 59 procent van de Nederlanders weet dat dit de daadwerkelijke reden voor de invoering van de zomertijd is. Vooral 50-plussers weten de juiste reden vaak te noemen. Van hen kent 71 procent die. Van de Nederlanders tot 35 jaar weet 61 procent juist niet de werkelijke reden.

Bijna een kwart van de Nederlanders wil dat de zomertijd wordt afgeschaft. Bij een kwart van de vrouwen leidt het ingaan van de zomertijd tot een verstoord ritme en 26 procent heeft last van vermoeidheid in de week dat de klok vooruit wordt gezet. Dertig procent van de mannen vindt dit overigens maar aanstellerij.

De meeste Nederlanders passen hun slaapgedrag niet aan vanwege het ingaan van de zomertijd. Veertien procent geeft aan iets langer op bed te blijven liggen, acht procent geeft er de voorkeur aan iets vroeger naar bed te gaan.