Simonis: wir haben es nicht gewusst

Bij de top van de kerk was het niet bekend dat geestelijken onder hun verantwoordelijkheid kinderen misbruikten. Dat zei kardinaal Ad Simonis gisterenavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Hij nam daarbij de woorden 'wir haben es nicht gewusst' in de mond en zei er meteen bij zich te realiseren dat het een 'zeer beladen uitspraak' is, die 'wel waar' is. De uitdrukking werd na de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt door Duitsers die beweerden niet op de hoogte te zijn geweest van de Holocaust.

Volgens Simonis werd voor bisschoppen het nodige verborgen gehouden. In de uitzending zei hij ook zeer begaan te zijn met de 'honderden priesters die het celibaat goed beleven en op deze wijze in diskrediet worden gebracht'.

De kardinaal zegt zich zelf tien gevallen van misbruik te kunnen herinneren. Destijds heeft hij naar eigen zeggen maatregelen genomen door vertrouwenspersonen voor de slachtoffers te regelen en een goede professionele begeleiding voor de daders.

Aangifte heeft hij toen, zo'n dertig jaar geleden niet gedaan. Niet alleen binnen de kerk, maar ook binnen het onderwijs en de zorg 'bestond' het volgens hem toen niet om van iets dergelijks aangifte te doen. "Het was een andere tijd."