Politiebureaus Venlo weer vrijgegeven

Twee politiebureaus in Venlo, die gisteren werden gesloten nadat er poederbrieven waren afgegeven, zijn rond acht uur gisteravond weer vrijgegeven. De politie maakte gisteravond bekend dat de brieven geen anthrax bevatten.

Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van onderzoek door een instituut in Bilthoven van twee poederbrieven, die eerder gisteren al waren afgegeven.

De commotie rond de poederbrieven begon gisterochtend om 11.00 uur, toen twee gezinnen uit Velden met poederbrief binnenliepen in een politiebureau aan het Nolensplein. Dat werd vervolgens acuut geïsoleerd. Vier agenten en vier burgers bleven in quarantaine tot zes uur gisteravond. Toen konden ze na ontsmet te zijn het gebouw verlaten. Ook een school in Velden, waar vijf kinderen van deze gezinnen zitten, werd enkele uren lang in quarantaine geplaatst. Leerlingen en docenten bleven binnen. Om half twee gistermiddag werd de school vrijgegeven. Er bestond geen risico op besmetting.

Het poeder werd per koerier naar een onderzoeksinstituut in Bilthoven gebracht. Rond zes uur wandelden opnieuw mensen uit Velden bij een politiebureau naar binnen met een inmiddels derde poederbrief. Ditmaal ging het om het hoofdbureau van de politie Limburg Noord aan de Rijnbeekstraat dat vervolgens geïsoleerd werd. Negen mensen werden in quarantaine geplaatst: zeven agenten en de twee inwoners van Velden die de brief afleverden.

Rond die tijd maakte het instituut in Bilthoven bekend dat het bij het poeder uit de eerdere brieven in elk geval niet om anthrax gaat. Op grond hiervan besloot de politie beide bureaus vrij te geven. Ook mochten de twee gezinnen die zich eerder met een poederbrief meldden, terug naar huis. Hun woning was door de politie afgesloten totdat de uitslag uit Bilthoven bekend was.

Wat voor poeder in de eerste twee brieven zit, zoekt het instituut in Bilthoven nog uit. Het poeder van de derde brief is ook naar Bilthoven gebracht.

Ouders en verzorgers van de kinderen van de basisschool zijn gisteravond bijgepraat tijdens een informatiebijeenkomst in de Andreasschool in Velden. Ze hadden eerder daarover een brief ontvangen.