Onderzoek naar belastingtruc ING

Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) heeft een onderzoek gelast naar de belastingconstructies van ING Bank. Dat verklaarde de bewindsvrouw vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bank zou al jaren tientallen miljoenen euro's aan Nederlandse btw ontwijken door diensten in te kopen via een Zwitserse vestiging, schreef het Financieele Dagblad gisteren op basis van stukken en verklaringen die in het bezit zijn van de krant.

De Tweede Kamer reageerde nijdig op het nieuws. Paul Tang (PvdA), die de minister ontbood in de Kamer, noemde het 'wrang' dat juist dit bedrijf belasting ontloopt, terwijl het overeind wordt gehouden met hulp van de belastingbetaler. Hij wilde weten of de minister de misgelopen btw gaat terugvorderen en of eventuele mazen in de wet worden gedicht.

Onderzoek moet uitwijzen of dat kan, zei Van der Hoeven. Dat onderzoek loopt al en is naar verwachting in het najaar klaar. Bij het onderzoek worden ook de belastingconstructies van andere bedrijven onder de loep genomen; tot nu toe is er een ander geval bekend, zei de bewindsvrouw.

Het onderzoek leidt er mogelijk toe dat de wet moet worden aangepast. En als blijkt dat ING ten onrechte btw niet heeft afgedragen, dan kan de Belastingdienst een navordering starten, aldus Van der Hoeven.