Marokkaanse bendes teisteren Veenendaal

De burgemeester van de Utrechtse stad Veenendaal maakt zich zorgen over de toenemende onveiligheid in zijn gemeente. Burgemeester Elzenga heeft in een lokale krant opgeroepen om bepaalde gebieden voorlopig te mijden. In deze gebieden worden mensen regelmatig lastiggevallen door groepen Marokkanen.  Hij raadt ook af om 's nachts alleen over straat te gaan. Veenendaal heeft al langer te maken met straatterreur van voornamelijk Marokkanen.

Afgelopen weekeinde werd een man zeer hardhandig beroofd van zijn pinpas en kleding. De man werd daarna naar de spoorbaan gesleept en op het spoor gelegd. Hij kon eigenhandig naar de politie gaan. In dat zelfde weekeinde vonden nog meerdere gewelddadige straatroven plaats. Bij al deze roven worden de daders gezocht in de Marokkaanse hoek. Eén van de slachtoffers ligt nog met steekwonden in het ziekenhuis.

Burgemeester Elzenga vindt de gebeurtenissen zeer schokkend  en wil dat inwoners incidenten vaker gaan melden. Hij heeft gisteravond gesprekken gevoerd met de politie, ouders, jongeren en het moskeebestuur. De imam van de moskee zal in het vrijdaggebed aandacht besteden aan de zaken. Ook zal hij oproepen om informatie over de zaken te melden.

Er is ook contact gezocht met de Marokkaanse gemeenschap. "Zij zijn zeer verslagen en zeer boos," aldus de burgemeester. Verschillende instellingen zullen proberen hun achterban te gaan benaderen, omdat de daders hen een slechte naam geven. Zij vinden dat de daders zo snel mogelijk moeten worden gevonden.