Vliegtuig maakt noodlanding op bevroren meer

Een vrachtvliegtuig met motorproblemen en problemen met het landingsgestel heeft vandaag een noodlanding gemaakt op het bevroren Ulemistemeer, net buiten de Estlandse hoofdstad Tallinn. Dat heeft een woordvoerder van Estlandse ministerie van economische zaken, Kalev Vapper, gezegd.

"Het toestel ligt nu op het ijs, maar begint langzaam te zinken", aldus Vapper. "Het was een gevaarlijke situatie, omdat het ijs op het meer al aan het smelten was. We hebben gelukkig een strenge winter gehad dit jaar."

De door DHL gehuurde Antonov AN-26 was op weg van Finland naar Estland en bereidde zich voor op de landing in Tallinn. Het landingsgestel functioneerde niet goed en de piloot deed een tweede poging te landen. Bij deze poging kreeg een van de motoren problemen. De piloot besloot daarop een noodlanding te maken op het meer.

Een van de bemanningsleden van het vliegtuig raakte lichtgewond. Reddingswerkers haastten zich om de brandstoftanks van het vliegtuig leeg te pompen, om te voorkomen dat de kerosine in het meer terecht zou komen. Het meer is de belangrijkste bron van drinkwater voor de vierhonderdduizend inwoners van Tallinn.

Vrachtvliegtuig maakt noodlanding op bevroren meer
Vrachtvliegtuig maakt noodlanding op bevroren meer (Foto: Novum)