Meer spijbelaars geregistreerd

Opnieuw zijn vorig jaar meer spijbelaars geregistreerd. Dat blijkt op de dag van de leerplicht uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

De toename betekent volgens het ministerie niet per se dat het slechter gaat. Sinds de aanpak van schoolverzuim hoog op de agenda staat, is er veel moeite in gestoken om het beter bij te houden. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kondigde eerder al aan dat het aantal geregistreerde spijbelaars hierdoor zou stijgen.

Van de leerlingen die op een school staan ingeschreven, waren er vorig schooljaar bijna 63 duizend ongeoorloofd afwezig. Het schooljaar daarvoor waren dat er bijna 56 duizend. In ongeveer tien procent van de gevallen gaat het om luxeverzuim, wat inhoudt dat de kinderen niet op school zijn omdat de ouders bijvoorbeeld buiten de schoolvakantie een vakantie hebben ingepland.

Het aantal leerlingen dat niet staat ingeschreven op een school, steeg van 5600 naar 6200. Daarvan is zestig procent via leerplichtambtenaren naar een school gestuurd.