Hirsi Ali neemt afstand van Wilders

Voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vindt Geert Wilders een populist die met onuitvoerbare voorstellen komt, maar denkt wel dat hij de verkiezingen gaat winnen. Dat zegt Hirsi Ali in een interview met de VARA-gids.

Hirsi Ali werkte nauw samen met Wilders toen beiden nog VVD-Kamerlid waren. Inmiddels gaat hij te ver, vindt Hirsi Ali. "Zijn beleid is onuitvoerbaar. Wilders is een populist die handig gebruikmaakt van de symbolen van de islam, zoals de moskee, de koran en de hoofddoekjes."

Wilders heeft volgens Hirsi Ali zoveel succes doordat hij een reëel probleem aankaart, dat andere partijen negeren. "Wilders is gedreven, gehaaid en vasthoudend. Zijn campagne is foutloos. Alles wijst erop dat hij gaat winnen."

PvdA, CDA en VVD vermijden volgens Hirsi Ali de problemen rondom de islam. "Als de drie grote partijen met antwoorden komen en een front vormen tegen de radicale islam, dan verliest Wilders de verkiezingen. Maar ik zie het niet gebeuren."

In 2006 vertrok Hirsi Ali naar de Verenigde Staten, waar zij sindsdien werkt bij een conservatieve denktank. Van haar autobiografie 'Mijn vrijheid' werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Maandag verschijnt het vervolg, getiteld 'Nomade'.