Inkomenseis voor importbruiden afgeschaft

De inkomensnorm voor importbruiden wordt afgeschaft. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) maakte dit vandaag bekend. Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorige week dat de regels die Nederland nu hanteert te hard zijn. Ballin legt zich bij deze beslissing neer.

Momenteel moeten mensen minstens 120 procent van het minimuminkomen verdienen voordat ze een partner ons koude kikkerlandje binnen mogen halen. Het Europese Hof vond deze regel te hard.

PvdA en SP zijn blij met de uitspraak. Beide partijen zien liever een eis van 100 procent van het minimuminkomen. Volgens de PvdA moeten de eisen die nu gesteld worden aan de kennis van de Nederlandse taal worden aangescherpt.

De VVD daarentegen is helemaal niet blij met de uitspraak. "We hebben wetten gemaakt om de immigratie van kansarmen te beperken en daar schiet het hof een gat in," zo zei VVD-Kamerlid Paul de Krom. Volgens hem moeten de Nederlandse regels niet worden gewijzigd, maar juist de Europese. Een harde norm zou volgens hem gewoon mogelijk moeten zijn.