Fietsersbond pleit voor fietsparkeerplannen

Gemeenten bieden veel te weinig plekken om een fiets fatsoenlijk te kunnen stallen. Dit meldt de Fietsersbond vandaag, die op zestienhonderd locaties in 43 gemeenten de aanwezigheid en kwaliteit van fietsparkeervoorzieningen onderzocht. De resultaten zijn voor de Fietsersbond aanleiding te vragen om een 'ambitieus' fietsparkeerplan in de gemeentelijke coalitieakkoorden.

De bond constateerde bij ruim een op de drie locaties een groot tekort aan fietsenrekken, vooral in stadscentra en bij basisscholen en sportvelden. Ook bij uitgaansgelegenheden, bibliotheken, postkantoren en publieksdiensten van de gemeente is vaak onvoldoende gelegenheid fietsen op een fatsoenlijke manier te parkeren. In grote en middelgrote steden is het probleem volgens de bond groter dan in kleinere gemeenten.

Op driekwart van de locaties kan de fiets niet goed aan een vast object worden vastgezet, vooral bij scholen en sportvoorzieningen. Wel openen steeds meer gemeenten gratis bewaakte stallingen in centrumgebieden.

In het middelbaar en hoger onderwijs staan relatief vaak fietsenstallingen. Bij 42 procent van de basisscholen zijn er echter grote tekorten. Slechts bij dertig procent zouden er voldoende rekken staan. Bij achttien basisscholen trof de bond helemaal geen fietsparkeervoorzieningen aan.