Grote prijsverschillen begraafplaatsen

De kosten voor een graf verschillen nog altijd enorm per gemeente. Dat concludeert uitvaartsverzekeraar Dela na een onderzoek.

Voor een plaats op begraafplaats Esserveld in de gemeente Groningen moet 6808 euro worden neergelegd voor dertig jaar grafrechten, onderhoudskosten en het delven van het graf. In Bellingwedde, in dezelfde provincie, moet voor tien jaar grafrechten en de overige kosten 164 euro worden betaald. Het verschil wordt mede veroorzaakt doordat het graf bij de laatste begraafplaats niet wordt onderhouden. Bellingwedde is de goedkoopste gemeente.

Dela tekent aan dat in veel gemeenten geen keus kan worden gemaakt voor het aantal jaren dat de grafrechten gelden. Inwoners zijn vaak gebonden aan een minimum van tien, twintig of dertig jaar.

Alle gemeenten zeggen volgens Dela kostendekkend te werken. Hoe ze tot het kostenplaatje komen, verschilt echter. Twee derde van de gemeenten zegt te weten dat de Tweede Kamer wil dat de kosten onderling vergelijkbaar zijn. Tegelijk zegt tachtig procent geen poging te hebben ondernomen om dit inderdaad te regelen.