Nachtelijke stemlokalen druk bezocht

De drie nachtelijke stemlokalen in Rotterdam, Groningen en Den Haag zijn in het eerste uur van openstelling druk bezocht. De sfeer is gemoedelijk en met de grote opkomst tot zover lijkt een belangrijk doel bereikt: de jongeren naar de stembus krijgen.

Het is voor het eerst in Nederland dat stemlokalen 's nachts al geopend zijn. In Groningen stond er voor twaalven een rij voor de deur van het stemlokaal. Rond een uur hadden zo'n 450 voornamelijk jonge stemmers de weg naar de stembus gevonden. "De sfeer is uitstekend, er zijn tot zover nog geen incidenten", aldus een medewerker van het stembureau.

In Den Haag loopt het ook storm. "Al vanaf de opening hebben mensen continu in de rij gestaan", verklaart een lid van het stemlokaal "Je merkt dat mensen hier speciaal op af komen omdat ze het spannend vinden 's nachts te stemmen." Het eerste uur hebben in de Hofstad zo'n tweehonderd mensen hun stem uitgebracht.

In Rotterdam is het iets minder druk. Maar ook hier zijn na een uur zeker vijftig stemmen reeds geteld. De stemlokalen zijn gedurende de hele nacht geopend.