Balkenende wil door met opheffing Antillen

Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) vindt dat de hervorming van de Nederlandse Antillen gewoon moet doorgaan, ondanks de val van het kabinet. Dat heeft hij vandaag gezegd in een interview op RTL-Z.

De oppositiepartij VVD ziet de hervorming van de Antillen als een zogeheten controversieel onderwerp, dat niet meer mag worden behandeld nu het kabinet demissionair is. Balkenende noemde dat merkwaardig, omdat de VVD altijd voor de hervorming was. "We zijn goed op streek. Laten we alsjeblieft onze verantwoordelijkheid nemen."

Volgens het kabinetsplan worden Curaçao en Sint Maarten per 10 oktober een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, zoals Aruba dat al langer is. Saba, Sint Eustatius en Bonaire worden dan bijzondere Nederlandse gemeenten. De Tweede Kamer moet nog stemmen over de wetten die dit regelen.

Balkenende zei verder dat ook de verhoging van de AOW-leeftijd wat hem betreft gewoon kan worden behandeld. Of dat ook gebeurt, hangt af van de Tweede Kamer, tekende hij erbij aan.