Matt Damon: 'Bourne-films kunnen verder zonder mij'

Matt Damon heeft zijn ideeën over de toekomst van de Bourne-films uit de doeken gedaan. Volgens hem kan de serie gewoon verdergaan zonder zijn medewerking. Jason Bourne kan wat Damon betreft een codenaam worden die doorgegeven kan worden aan meerdere geheim agenten. Dat vertelde de acteur aan website Comingsoon.net op een persconferentie ter promotie van zijn nieuwe film 'Green Zone'.

Ook al zegt Damon nog steeds niet definitief dat hij nooit meer de rol van Jason Bourne zal spelen, wel kan hij voor zijn gevoel op dit moment niets meer aan de rol toevoegen: "Elke studio wil graag een filmserie hebben die maar door kan blijven gaan, maar in ons geval kan dat niet omdat Bourne zijn problemen heeft opgelost. Hij heeft nu al drie films lang zijn geheugen teruggekregen", zo legt Damon uit.

Volgens de Bourne-acteur kan een nieuwe filmserie met een nieuwe Jason Bourne echter een goed alternatief zijn: "Wat je wel kunt doen is een paar films maken met een andere acteur, en dan maakt het niet uit of dat Denzel Washington of Russell Crowe is, die Jason Bourne speelt en aan het eind die identiteit doorgeeft aan mij".

De oplossing die Damon noemt lijkt niet eens zo gek bedacht; in de voorlaatste James Bond-film 'Casino Royale', die zich gretig door de Bourne-films liet inspireren, werd ook al geïmpliceerd dat de Britse Geheime Dienst steeds één geheim agent tegelijk de codenaam James Bond met bijbehorende code 007 toevertrouwt.

Matt Damon speelde agent Jason Bourne in drie films, te weten 'The Borne Identity'(2002), 'The Bourne Supremacy' (2004) en 'The Bourne Ultimatum'. De laatste twee films maakte Damon samen met regisseur Paul Greengrass, met wie hij ook de op 15 april uit te komen actiethriller 'Green Zone' maakte.

Matt Damon: 'Bourne-films kunnen verder zonder mij'
Matt Damon: 'Bourne-films kunnen verder zonder mij' (Foto: Novum)