Kloof tussen arme en rijke kinderen groeit

De kloof tussen Nederlandse kinderen die in goede en degenen die in slechte omstandigheden opgroeien wordt groter. De leefsituatie van kinderen is in ons land de afgelopen vijf jaar weliswaar vooruitgegaan, maar de verbeteringen zijn vooral ten goede gekomen aan kinderen uit relatief goede wijken.

Dat blijkt uit het onderzoek dat Kinderen in Tel, een samenwerkingsverband van onder meer Unicef, Jantje Beton en Defence for Children, uitvoerde. Kinderen in Tel maakte de resultaten van het onderzoek vandaag bekend en overhandigt ze overmorgen aan minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin.

Volgens het rapport leven in Nederland bijna 200.000 kinderen in een achterstandspositie. Kinderen in Tel maakt zich zorgen over kinderen die nu al in armoede leven. Gevreesd wordt dat zij het nog moeilijker gaan krijgen, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers kijken sinds 2006 per gemeente en provincie hoe het staat met bijvoorbeeld kindermishandeling, jeugdwerkloosheid, babysterfte, het aantal tienermoeders en het aantal vroege schoolverlaters. Ook hebben onderzoekers gekeken hoeveel kinderen per gemeente opgroeien in een achterstandswijk.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau classificeert sinds 2005 Nederlandse wijken. Slecht scorende wijken dragen de titel achterstandswijk. De leefomstandigheden van kinderen verbeteren op vrijwel alle fronten volgens het rapport. De kinder- en zuigelingensterfte neemt af en het aantal tienermoeders daalt. In Rotterdam is het aantal tienermoeders de afgelopen vijf jaar zelfs gehalveerd, aldus de onderzoekers.