Viertal klimt over muur Koninklijke Stallen

Vier mensen zijn er vandaag in de vroege ochtend, in geslaagd over de muur van de Koninklijke Stallen bij Paleis Noordeinde in Den Haag te klimmen. Twee Nederlandse studenten wisten hierbij een paar minuten over het terrein te wandelen, meldt een woordvoerder van de marechaussee vandaag.

De twee 20-jarige Nederlanders gingen als eersten de muur over. Ze werden rond 03.30 uur betrapt door een patrouille van de marechaussee. Een uur later zagen de marechaussees dat opnieuw twee mensen over de muur probeerden te klimmen. Hierbij ging het om een 24-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Tsjechië.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn er geen aanwijzingen dat beide aanhoudingen aan elkaar gerelateerd zijn. De aangehouden personen zijn overgedragen aan de politie. Die heeft ze een boete gegeven. Het motief van de koppels is onduidelijk. Een politiewoordvoerder zegt dat het allemaal studenten waren en denkt dat hun acties te maken hebben met baldadigheid. "Er zat geen kwade opzet bij."

Begin februari werden nog drie 16- en 17-jarige Engelsen aangehouden in de tuin van Paleis Noordeinde nadat ze over de muur waren geklommen. Het drietal was op de vlucht voor een aantal belagers na onenigheid tijdens het uitgaan. Het komt volgens de woordvoerder van de marechaussee overigens niet vaak voor dat mensen over de muur proberen te klimmen. "Ik kan mij van de afgelopen maanden alleen deze zaken herinneren."