'Eerst de taal spreken, dan uitkering'

Immigranten moeten eerst Nederlands kunnen spreken, voordat zij aanspraak kunnen maken op een bijstandsuitkering. Dat is de kern van een initiatiefwetsvoorstel dat de VVD vandaag indient.

Tweede Kamerlid Stef Blok kondigde in november al aan dat hij de criteria voor het aanvragen van een bijstandsuitkering wilde aanscherpen. Nu is in de wet weliswaar opgenomen dat alleen personen die een 'duurzame band' met Nederland hebben een uitkering kunnen aanvragen, maar in de praktijk wordt deze regel 'nauwelijks toegepast'. Er zijn 'duizenden mensen' met een bijstandsuitkering die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en niet of nauwelijks de taal spreken, stelt Blok.

"Mensen die pas enkele jaren in Nederland zijn kunnen, zelfs als ze nooit belasting betaald hebben, in de praktijk desnoods levenslang een uitkering ontvangen. Dit is onacceptabel wat de VVD betreft", zei hij daarover in november.

Daarom wil Blok in de wet vastleggen dat nieuwkomers Nederlands moeten spreken op het niveau waarop bij inburgeringscursussen wordt getoetst. Deze aanscherping vormt een logische aanvulling op een andere eis voor het krijgen van bijstand, namelijk de plicht om werk te aanvaarden. "De bereidheid om werk te aanvaarden is immers een wassen neus wanneer men de Nederlandse taal niet beheerst", aldus Blok.

'Eerst Nederlands spreken, dan pas uitkering'