Onduidelijkheid over NAVO-brief blijft

Het is de Tweede Kamer niet gelukt de onduidelijkheid rond het NAVO-verzoek voor een langer militair verblijf in Uruzgan weg te nemen. Dat bleek vanavond tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer.

De voltallige oppositie snapt niet waarom de NAVO een officieel verzoek heeft ingediend voor een vervolgmissie in Uruzgan, terwijl duidelijk was dat de PvdA daarmee niet zou kunnen instemmen. Doorgaans stuurt het bondgenootschap alleen een officieel verzoek als duidelijk is dat het op voldoende draagvlak kan rekenen.

Vicepremier Wouter Bos (PvdA) liet gisteren echter weten dat het verzoek wat de PvdA betreft niet wordt ingewilligd. Het kabinet moet daarover morgen een besluit nemen. En hoewel Bos eerder nog ontkende dat hij van het NAVO-verzoek op de hoogte was, moest hij afgelopen vrijdag bekennen dat Verhagen de contacten met de NAVO in goed overleg met de meest betrokken bewindslieden, onder wie Bos, heeft onderhouden.

Omdat Bos tijdens het debat volgens de VVD te veel onduidelijkheid liet bestaan over deze gang van zaken, werden de ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) erbij geroepen.

De onduidelijkheid bleef. Verhagen ontkende dat een langer verblijf in Uruzgan volgens de PvdA onbespreekbaar was. "Ik ben niet zo naïef dat ik ga spreken met de secretaris-generaal van de NAVO over opties waar een veto op ligt, want ik kan mijn tijd wel beter besteden."

Koenders wees er echter op dat de NAVO wist waar het met de PvdA aan toe was. "De NAVO wist zeer goed hoe de PvdA er in zat." De bewindsman ontkende ook dat het bondgenootschap met een voorstel komt waarmee het kabinet meteen volmondig kan instemmen. "Het is logisch wanneer je verschillende opties ontwikkelt dat je dan ook naar de NAVO gaat om er naar te laten kijken. Dat is iets heel anders dan dat er een brief komt om vervolgens ja en amen tegen te zeggen."