Missionarissen VS in Haïti vrijgesproken

Een rechter in Haïti heeft gisteren acht van de tien Amerikaanse missionarissen vrijgesproken die waren beschuldigd van poging tot ontvoering van 33 kinderen. De tien werden op 29 januari opgepakt. Zij waren na de verwoestende aardbeving van 12 januari naar Haïti gekomen.

Twee van de tien, de beide leidsters van de groep, blijven vastzitten in Port-au-Prince. Rechter Bernard Saint-Vil zei hen nog verder te willen verhoren. De acht vrijgesproken missionarissen zijn meteen vrijgelaten en op een vliegtuig naar Miami gezet, waar ze in inmiddels zijn aangekomen.

De tien Amerikanen werden bij de grens met de Dominicaanse Republiek in de kraag gevat toen ze probeerden 33 Haïtiaanse kinderen het land uit te smokkelen. Volgens de Amerikanen ging het om wezen, maar al snel bleek dat dat niet het geval was. Rechter Saint-Vil zei bewezen te achten dat het niet om een ontvoeringszaak ging, omdat de ouders van de kinderen hebben verklaard hun kroost vrijwillig aan de Amerikanen te hebben meegegeven. De ouders wilden er zo voor zorgen dat hun kinderen een betere toekomst zouden krijgen.

De twee leidsters van de groep, Laura Silsby (47) en Charisa Coulter (24), wacht verder verhoor over de zaak. Bernard zei dat de twee voorafgaand aan de aardbeving al in Haïti waren geweest en links en rechts informatie hadden gevraagd over de mogelijkheid weeskinderen mee te nemen. Coulter lijdt aan suikerziekte. Bernard heeft haar gisterenmiddag voor onderzoek even naar een Amerikaans veldhospitaal in Port-au-Prince laten overbrengen.