Frankrijk stelde militairen bloot aan kernproeven

Het Franse leger heeft in 1961 militairen opzettelijk blootgesteld aan een kernproef in de Sahara om te bestuderen hoe hun lichamen op de straling zouden reageren. Dat staat in een geheim defensierapport, meldde de Franse krant Le Parisien vandaag.

In reactie op het verslag in Le Parisien beloofde de regering volledige openheid van zaken te geven. Minister van defensie Hervé Morin ontkende dat militairen op 25 april 1961 als proefdieren zijn gebruikt, maar zei ook dat 'het duidelijk is dat niemand vandaag de dag dergelijke proeven zou nemen'. In totaal heeft Frankrijk tussen 1960 en 1996 210 kernproeven uitgevoerd, in de atmosfeer, ondergronds, in de Sahara en in het zuiden van de Stille Oceaan.

Le Parisien meldde in bezit te zijn gekomen van een 260 pagina's tellend geheim document waarin een samenvatting wordt gegeven van de Franse kernproeven in de Sahara. In het in 1998 geschreven rapport staat dat de proeven werden uitgevoerd 'om te bestuderen welke fysiologische en psychologische effecten een kernwapen heeft op de mens, om daarmee belangrijke informatie te vergaren voor de fysieke en morele voorbereiding op moderne oorlogvoering'.

Driehonderd militairen zouden hebben deelgenomen aan grondoefeningen op het moment van de kernproeven. De militairen kwamen twintig minuten na de ontploffing uit hun schuilplaatsen 'en keken met verbazing naar de wolk', aldus de krant. Voetsoldaten liepen richting het epicentrum en stopten op zevenhonderd meter daar vandaan. Gepantserde verkenningsvoertuigen naderden tot op 275 meter. De manschappen droegen gasmaskers, maar omdat die de militairen in hun bewegingen belemmerden werd besloten die bij een volgende gelegenheid te vervangen door eenvoudigere stofmaskers.