D66 pleit voor studiefinanciering 30-plussers

D66 wil dat ook 30-plussers leerplichten- en rechten krijgen. Nu is het zo dat het recht op studiefinanciering na je dertigste ophoudt. D66-leider Alexander Pechtold stelt dat dit mensen verhindert om op latere leeftijd een diploma te halen, wat volgens hem niet past bij de 21e eeuw.

Ook mensen met een vmbo- of mbo-diploma moeten de kans hebben op latere leeftijd een hbo-opleiding te doen of naar de universiteit te gaan, vindt Pechtold. Dat kan hen niet alleen een hoger salaris opleveren, stelt hij, maar er ook voor zorgen dat het opleidingsniveau van de beroepsbevolking stijgt, waardoor de kosten van de vergrijzing makkelijker kunnen worden opgevangen.

Jongeren van 27 jaar en jonger moeten een startkwalificatie halen of werken. D66 vindt deze leeftijdsgrens willekeurig. "Op dit moment geven gemeenten veel geld uit re-integratieprojecten, maar die zijn erg bureaucratisch en inefficiënt." Het kost volgens hem tot een half miljoen euro om een iemand aan een baan te helpen. "Laten we ons veel meer richten op het halen van diploma's, ook voor iedereen boven de 27."