Chinese gemeenschap viert Nieuwjaar

Het is een echt feestweekend dit weekend. In het zuiden van het land is de carnavalsvreugde losgebarsten, morgen is het Valentijnsdag en de Chinese gemeenschap in Nederland viert dit weekend het Jaar van de Tijger. Dit nieuwe jaar zal morgen, op de Chinese nieuwjaarsdag, beginnen.

Voor de zevende keer op een rij is Den Haag vandaag het toneel van de landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar. Er worden tienduizenden bezoekers verwacht in Chinatown. In dit deel van de stad wonen ongeveer tienduizend mensen van Chinese afkomst.

Den Haag heeft vanaf het stadhuis tot aan Chinatown de rode loper uitgelegd voor alle vele bezoekers. Deze loper wijst de weg naar de optocht en het vuurwerk. De officiële openingsceremonie wordt verricht door minister Ernst Hirsch Balling (Sociale Zaken), burgemeester Jozias van Aartsen en Zhang Jun, de Chinese ambassadeur.

In het Atrium van het stadhuis zullen artiesten de traditionele draken- en leeuwendans uitvoeren, waarna er onder luid geknal een optocht plaats zal vinden richting de Chinese poort. Den Haag organiseert deze grote viering om de banden tussen China en Nederland te versterken. Daarnaast wil de stad 'de schoonheid van de Chinese cultuur belichten'.