Milieuclub: geen rode roos op Valentijnsdag

Geliefden die elkaar morgen op Valentijnsdag willen verrassen met een rode roos, kunnen dit beter niet doen. Stichting Natuur en Milieu roept mensen op om dit jaar geen rode rozen te geven omdat veel rozentelers volgens de organisatie illegale bestrijdingsmiddelen gebruiken. De stichting roept op biologisch geteelde bloemen te kopen.

De Algemene Inspectiedienst (AID), die de rozenteelt controleert, treedt volgens de stichting niet genoeg op. Bij meer dan de helft van de door de AID gecontroleerde rozen is er gebruikgemaakt van illegale bestrijdingsmiddelen, stelt de stichting. De inspectiedienst zou slechts 'kleine boetes' uitdelen.

Een AID-woordvoerder bevestigt dat er bij meer dan de helft van de aangetroffen rozen illegale gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt. Hoeveel partijen rozen dit per jaar zijn kan de woordvoerder niet zeggen. Bij een eerste overtreding wordt er volgens de zegsman een boete van drieduizend euro opgelegd. Dit bedrag loopt op naarmate iemand vaker in overtreding is gegaan.

Submitter:  Bron: Novum