Gemalen Friesland stilgelegd voor aangroei ijs

Een Fries waterschap heeft vandaag veel gemalen stilgelegd om te kijken of het natuurijs zo sneller dikker wordt en of daarmee de kans op schaatstoertochten wordt bevorderd. Dat heeft het Wetterskip Fryslân bekendgemaakt.

De test vindt plaats in de polders en Friese boezem, waar het afstromen en zo mogelijk het malen van overtollig water is gestopt. Voor de test is eerst het waterpeil zo laag mogelijk gebracht. Daardoor is er een buffer ontstaan die het waterschap de mogelijkheid geeft de test tot na het weekeinde uit te kunnen voeren.

Volgens dagelijks bestuurslid van het waterschap Aaltje Rispens is het voor de waterschapsmedewerkers een flinke klus om de gemalen stil te leggen. De helft van de gemalen is op afstand te bedienen, maar de andere helft wordt handmatig bediend. "Het is de enige mogelijkheid om het watersysteem zo goed en snel mogelijk tot stilstand te brengen."

Of een gemaal stilgelegd moet worden, wordt besloten in overleg met onder meer de Friesche IJsbond en de Vereniging De Friesche Elf Steden. Mocht het ijs door het stilleggen sneller aangroeien, dan gaat het waterschap dit in de toekomst mogelijk vaker doen bij vorst. "Toch is en blijft het resultaat voor het grootste deel afhankelijk van het winterweer", zegt Rispens.

Komt ie er dan toch nog?
Giet it oan?