Uitvinder frisbee overleden

Rijk werd hij er niet van en de naam vond hij eigenlijk maar niks. Toch werd de frisbee, een uitvinding van de Amerikaan Fred Morrison, een wereldwijd succes met honderden miljoenen verkochte exemplaren.

Morrison overleed eerder deze week op 90-jarige leeftijd in Sevier County, zo meldden Amerikaanse media gisteren. Morrison kwam op het idee voor de ronde zweefschijf in de jaren veertig van de vorige eeuw. Hij probeerde zijn product aanvankelijk aan de man te brengen onder namen als Pluto Platter en Whirlo-Way, waarmee hij mee wilde liften op de hype van de vliegende schotels in die dagen. Zonder veel succes, want potentiële klanten wisten niet hoe ze het object naar elkaar moesten gooien.

In 1957 verkocht Morrison de rechten van zijn geesteskind aan het bedrijf Wham-O. Dat kwam op de proppen met de naam frisbee en de rest is geschiedenis. Morrison kreeg royalties uitgekeerd door Wham-O, maar rijk werd hij daar niet van en hij gruwde van de uiteindelijke naam van zijn uitvinding. "Ik vond de naam frisbee maar niks", zei de veteraan uit de Tweede Wereldoorlog eens tegen een interviewer.