Kamer: geen cent naar Griekenland

De Tweede Kamer wil niet dat Nederland of de Europese Unie hulp aan Griekenland geven. De Grieken moeten hun financiële problemen zelf oplossen, vindt de volledige Tweede Kamer.

Alle partijen stemden vandaag voor een motie van VVD-Kamerlid Frans Weekers om geen Nederlands belastinggeld naar Griekenland over te maken, ook niet via de Europese Unie.

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) zei met de wens van de Kamer te kunnen leven. "We hebben in Europa afgesproken dat een land dat problemen heeft met het begrotingstekort, die zelf moet oplossen. Anders gaan landen achterover leunen omdat ze weten dat ze toch wel hulp krijgen."

Bos sluit niet helemaal uit dat er toch geld naar Griekenland moet. Dat kan volgens hem nodig zijn als de crisis in Griekenland gevolgen heeft voor de financiële sector in de rest van Europa. "Als het herstel van de banken in gevaar komt, zullen we moeten optreden."

Staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie bespraken de situatie in Griekenland vandaag op een top in Brussel. EU-president Herman van Rompuy zei daar dat Griekenland nog niet om financiële hulp heeft gevraagd. Wel zal de EU actie ondernemen als de stabiliteit van de euro in gevaar komt.

Griekenland kampt met een begrotingstekort dat veel hoger is dan toegestaan en moet drastisch bezuinigen. Dat leidt tot veel stakingen en andere protestacties.

De PVV stelde vandaag voor om Griekenland 'uit de EU te knikkeren' als het land niet voldoende doet. Dat is niet mogelijk, antwoordde Bos. Wel kan de Europese Unie boetes opleggen of subsidies niet uitkeren.