ACTA anti-piraterijwet buiten Nederlandse invloed

Als het akkoord over ACTA er komt zal niet de Tweede Kamer maar het Europees Parlement kunnen bepalen of burgers van internet kunnen worden afgesloten als zij inbreuk maken op auteursrecht, meldt technologiesite Webwereld.  Ook kan providers dan worden gedwongen actief te speuren naar dergelijke schendingen.

Nederland heeft de Europese Commissie gemachtigd om namens ons land in het diepste geheim te onderhandelen over de Anti-Counterfeiting Trade Agreement, de ACTA.  Het verdrag is van oorsprong bedoeld om productvervalsingen tegen te gaan, maar onder druk van de Amerikaanse overheid is ook internetpiraterij aan de agenda toegevoegd.

ACTA wordt in het diepste geheim besproken.  Aanvragen om informatie door journalisten wereldwijd worden steevast genegeerd.  Uit gelekte documenten blijkt echter dat er grove maatregelen op stapel staan.  Zou zouden mp3-spelers, laptops en telefoons aan de grens gecontroleerd worden, wordt providers verplicht internetverkeer te controleren en staan er zware strafrechtelijke straffen op het delen of downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

"ACTA is een internationale overeenkomst en daar wordt over gestemd in het Europese Parlement", vertelt D66-europarlementariër Sophie in 't Veld. Omdat het dossier zich nu al jaren voortsleept, is inmiddels het Verdrag van Lissabon (de Europese grondwet) ingegaan. Daardoor heeft Europa meer macht gekregen. "De nationale parlementen hebben over het verdrag weinig te zeggen."

Omdat de onderhandelingen in het diepste geheim plaatsvinden, is nog niet duidelijk wat er allemaal wordt afgesproken. Er is nog een kans dat op details de Tweede Kamer goedkeuring moet geven. "Formeel kan dat dan wel, maar het probleem is dat men jaren bezig is en men alleen ja of nee kan zeggen", vertelt In 't Veld. "De druk om dat toch maar goed te keuren is dan ongelofelijk groot."

Ook in 't Veld diende een Europees Wob-verzoek in, maar kreeg niets. "Daar zal ik binnenkort een rechtszaak voor starten", zo meldt ze.