'Borsten kunnen stroom opwekken'

In het vakblad Nano Letters hebben wetenschappers van de universiteit in Princeton (VS) een opmerkelijke ontdekking vermeld. Zo zouden ze een siliconenimplantaat hebben ontwikkeld dat energie zou kunnen opwekken.

Een voorwaarde aan de ontdekking is wel, dat het lichaamsdeel waar het implantaat wordt geplaatst moet kunnen bewegen. Door gewoonweg te ademen, wandelen of te bewegen zou je ipod, mobieltje of pacemaker van stroom kunnen worden voorzien.

Piezo-electric lead zirconate titanate of piëzo-elektrisch loodzirkonaat titaan wordt toegevoegd aan een silicone. Dit samen zou dan energie opwekken onder invloed van beweging. De chip die gemaakt is van keramische nanostrikjes, is slechts zo klein dat er 100 in één millimeter passen. Zodra de strikjes gebogen worden, wordt er stroom gemaakt door het piëzo-elektrisch effect, die mechanische energie dan zou omzetten in elektriciteit, aldus de wetenschappers.  

Om een mp3-speler te laten werken, zou de batterij bijvoorbeeld in een schoen kunnen worden ingewerkt. Als het tegen de longen wordt geplaatst, kan ademen voorzien in het opladen van de batterij van de pacemaker. Er moet nog wel een operatie volgen bij vervanging van de batterij.

Postdoctoraal onderzoeker Yi Qi, die samen met zijn prof Michael McAlpine aan het project werkte, verklaren verder: "De schoonheid ervan is dat het op schaal kan aangepast worden. Hoe beter we worden in het maken van dit soort chips, hoe groter ze kunnen worden en hoe meer energie ze kunnen opwekken". 

 

'Borsten kunnen stroom opwekken'