Pool krijgt tien jaar cel voor misbruik dochter

Een Pool die zijn dochter zes jaar lang opsloot, haar herhaaldelijk verkrachtte en twee kinderen bij haar verwekte, is door een Poolse rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

Het proces begon vorig jaar maart en vond plaats achter gesloten deuren om de nu 23-jarige dochter en haar familie te beschermen. De media werden alleen toegelaten tot de rechtszaal toen de rechter het eindoordeel uitsprak.

Een woordvoerder van de rechtbank, Janusz Sulima, vertelde dat het hof de Pool schuldig had bevonden aan meerdere gevallen verkrachtingen, seksuele handelingen met een minderjarige, en fysieke en mentale mishandeling van de dochter en andere familieleden.

De aanklagers eisten vijftien jaar celstraf, omdat de Pool ongebruikelijk geweld en extreme wreedheden zou hebben gebruikt. De rechter legde echter een lagere straf op, omdat er onvoldoende bewijs was voor het geweld en de extreme wreedheden. "In deze zaak zijn de overtredingen van de verdachte bij dreigementen gebleven. Hij dreigde zijn dochter te vermoorden of dreigde mensen te vertellen dat zij hem uitlokte of dwong tot seks. Maar hij gebruikte geen geweld", aldus Sulima.

De verdachte gaf toe dat hij seks met zijn dochter had, maar hield vol dat het met wederzijdse instemming plaatsvond. Hij vertelde journalisten dat hij in beroep zou gaan tegen de uitspraak.

De Pool heeft sinds 2008 opgesloten gezeten, nadat zijn vrouw en hun dochter naar buiten kwamen met de beschuldigingen. De dochter vertelde de politie dat haar vader haar had verkracht en zes jaar lang had opgesloten. Soms werd ze uit de kamer gelaten, onder andere voor de geboorte van de twee kinderen, die ze -gedwongen door haar vader- af moest staan voor adoptie.