China waarschuwt VS over Dalai Lama

China heeft vandaag laten weten dat een ontmoeting van de Amerikaanse president Barack Obama met de Dalai Lama de betrekkingen 'ernstig kan ondermijnen'.

De waarschuwing werd afgegeven door Zhu Weiqun, adjunct-directeur van een afdeling van de Chinese communistische partij die onlangs besprekingen voerde met een delegatie van de uitgeweken Tibetaanse leider. Zhu sprak op een persconferentie waarop hij meedeelde dat het overleg niets had opgeleverd.

China voelt zich geroepen de waarschuwing af te geven na signalen uit Washington dat Obama de Dalai Lama zou willen ontmoeten, iets wat China wil vermijden voordat president Hu Jintao vermoedelijk in april naar de Verenigde Staten reist.

De betrekkingen tussen Washington en Beijing zijn al stroever geworden door de aangekondigde wapenlevering van de VS aan Taiwan. China schortte meteen de militaire uitwisseling met de VS op en liet weten dat Amerikaanse bedrijven die aan de leverantie meewerken sancties tegemoet kunnen zien.

Over het overleg met de gezanten van de Dalai Lama merkte Zhu op dat wat China betreft alleen te praten valt over de toekomst van de uitgeweken leider, niet over meer zelfbestuur voor Tibet. "Er is van de kant van de centrale regering op deze punten geen ruimte voor onderhandelingen of concessies", zei hij. Zhu noemde de Dalai Lama niet slechts een religieuze figuur, maar het 'hoofd van een separatistische groep'.

Beijing demoniseert de Dalai Lama en zegt dat hij China's soevereiniteit wil vernietigen door aan te sturen op Tibetaanse onafhankelijkheid. De Dalai Lama houdt al tientallen jaren vol dat hij alleen maar meer autonomie wil, zodat de Tibetanen hun cultuur, taal en godsdienst kunnen beoefenen.

De afgelopen jaren zijn de spanningen in de Tibetaanse gebieden toegenomen. De Tibetanen klagen over religieuze beperkingen, regeringspropaganda en een toestroom van Han-Chinezen, waardoor zij zich in hun eigen omgeving gemarginaliseerd voelen.