Ayatollah: 'meer oproerkraaiers ophangen'

Ayatollah Ahmad Jannati, een invloedrijke hardliner in de Iraanse geestelijkheid, heeft vandaag gezegd dat meer activisten van de oppositie moeten worden opgehangen. Als daar meteen na de presidentsverkiezingen in juni mee was begonnen, was de rust in het land al lang weergekeerd, zei hij in een preek na het vrijdaggebed.

"Wat wij doormaken komt door onze slapheid. Hoeveel mensen heeft het gerecht op 9 juli terechtgesteld?" vroeg Jannati, doelend op een van de zwaardere protestdagen. 'Wij toonden zwakte en toen kwam Ashoura', een sjiitische gedenkdag met opnieuw bijzonder felle protesten op 27 december. "Als je nu zwakte toont, wordt de toekomst erger. Er is geen ruimte voor islamitische genade."

Gisteren werden twee Iraniërs opgehangen, omdat ze deel zouden hebben uitgemaakt van een gewapende groep die de regering omver wilde werpen. Ze waren weken voor de verkiezingen opgepakt, maar werden met later opgepakte betogers op een hoop geveegd en tegelijk met hen in een massaproces berecht en veroordeeld. De autoriteiten maakten gisteren bekend dat negen mensen die bij de protesten betrokken waren eveneens ter dood zijn veroordeeld.

Jannati prees het hoofd van de rechterlijke macht, Sadeq Larijani, voor de executies van gisteren. Hij spoorde hem aan er meer te laten voltrekken. "Sta moedig recht, omwille van Allah, op dezelfde manier zoals u deze twee personen heeft laten terechtstellen." Vervolgens haalde hij verzen uit de Koran aan, die heersers machtigen hun tegenstanders te doden, onder wie 'huichelaars met kwade bedoelingen en degenen die geruchten verspreiden'.

Geestelijke hardliners hebben al eerder opgeroepen tot de berechting en terechtstelling van oppositieleiders als presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi, ex-president Mohammad Khatami en oud-parlementsvoorzitter Mahdi Karroubi. De autoriteiten hebben honderden mensen opgepakt, maar activisten van de oppositie gaan sporadisch door met omvangrijke protesten tegen de volgens hen frauduleuze verkiezingsoverwinning van president Mahmoud Ahmadinejad. Sommigen in de oppositie willen niet alleen het aftreden van Ahmadinejad, maar bekritiseren ook de Iraanse geestelijke leiders, onder wie de hoogste leider ayatollah Ali Khamenei.