Verdachte valt voorzitter hof Den Haag aan

De voorzitter van het gerechtshof in Den Haag is vandaag tijdens een zitting door een verdachte aangevallen. Dat meldt het hof.

De man stond in hoger beroep terecht voor diefstal met geweld met een dodelijke afloop. De verdachte greep tijdens de zitting de voorzitter bij de keel. Een aanwezige bode kon direct ingrijpen. De man is door de parketpolitie afgevoerd. De voorzitter bleef ongedeerd.

Het voorval vond vanochtend plaats. De man is eerder door de rechtbank veroordeeld tot negen jaar cel. Tijdens de zitting bevond zich volgens het hof aan beide zijden van de verdachte parketpolitie ter beveiliging.

Tijdens de behandeling van zijn zaak ging de man rustig staan, 'alsof hij een papier wilde overhandigen aan de voorzitter'. Vervolgens sprong hij onverhoeds over de tafel waarachter de drie raadsheren van het hof zaten en greep de voorzitter bij de keel.

Nadat de man door de parketpolitie was afgevoerd, werd de zitting korte tijd onderbroken. De man heeft vervolgens een deel van zijn zitting nog geboeid bijgewoond, maar is uit de rechtszaal verwijderd nadat hij volgens het hof 'luidruchtig de orde bleef verstoren'.

Het Openbaar Ministerie heeft voor het hof zestien jaar cel geëist tegen de man. Over veertien dagen mogen de verdachte en zijn raadsman zeggen wat zij vinden.


De voorzitter van het gerechtshof in Den Haag aangevallen.