Strengere aanpak criminele vreemdeling

De Tweede Kamer is het in meerderheid en op hoofdlijnen eens met een strengere aanpak van vreemdelingen die criminaliteit of overlast veroorzaken. Het parlement wil later in een voortgezet overleg nog het een en ander toevoegen.

Het plan van minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie betekent dat de verblijfsvergunning van plegers van ernstige delicten, zoals huiselijk geweld, mensenhandel, drugs- en wapenhandel, eerder wordt ingetrokken. Ook bij veelplegers van delicten zoals diefstal zal dat gebeuren. Strafmaat en aantal veroordelingen worden allebei meegeteld.

Behalve het beleid wordt ook de uitvoering aangescherpt. Albayrak vertelde vandaag dat Hirsch Ballin en zijzelf zich dikwijls hebben afgevraagd hoe vaak zij zich nog moesten neerleggen bij gevallen als dat van een Irakees die uit eerwraak een vrouw afslachtte en twee criminele Marokkaanse broers uit het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Als gevolg van de oude wetgeving konden zij niet worden uitgezet. Met name de VVD en de PVV kunnen dat niet verkroppen, bleek vandaag tijdens de behandeling van het voorstel. "Dat willen wij ook niet", aldus de staatssecretaris.