OM stopt vervolging journaliste Telegraaf

Een journaliste van De Telegraaf die staatsgeheimen publiceerde wordt niet meer vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag besloten.

De journaliste was als verdachte aangemerkt op basis van informatie die inlichtingendienst AIVD had verstrekt. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft het OM onlangs laten weten dat de AIVD bepaalde bevoegdheden niet tegen de journaliste had mogen inzetten.

Strikt genomen mag het OM de AIVD-informatie toch gebruiken, omdat justitie niet zelf aan de AIVD heeft gevraagd de journaliste af te luisteren. Maar het OM zou naar eigen zeggen een 'ontoelaatbare inbreuk' op de journalistieke vrijheid maken als ze de informatie zou gebruiken. Daarom is de zaak geseponeerd.

De zaak tegen een AIVD-medewerkster en een ex-medewerker van de AIVD gaat wel door. Justitie verdenkt hen ervan dat ze een geheim AIVD-rapport over de oorlog in Irak en informatie over de beveiliging van de dalai lama tijdens zijn bezoek aan Nederland naar de journaliste hebben doorgespeeld.