Uitslag AFC Ajax - AZ

In een niet helemaal volle Amsterdam ArenA werd om 12.30 uur gefloten voor de aftrap van het duel tussen Ajax en AZ. Ajax was een beetje gehavend door de afwezigheid van De Zeeuw (schorsing) en Enoh (Africa Cup). Maarten Stekelenburg was vandaag afwezig omdat hij vader is geworden. Dick Advocaat kan bij AZ niet beschikken over Brett Holman en Sébastien Pocognoli. Ajax won de partij, na een doelpunt van Gregory van der Wiel halverwege de tweede helft, met 1-0.

De openingsfase ging gelijk op met aan beide zijden wat aanvalletjes. Ajax kon na een voorzet van Emanuelson gevaarlijk worden alleen belandde de rebound bij Romero in zijn handen. AZ had na acht minuten een kans via Ari en El Hamdaoui maar Toby Alderweireld wist de bal over de achterlijn te werken. Ook Aisatti kreeg namens Ajax binnen de eerste tien minuten nog een aardige kans maar opnieuw was het Romero die de bal had.

Ajax begon na tien minuten wat meer het overzicht en wat meer balbezit te krijgen. De Amsterdammers kregen wat kleine kansjes maar vonden of Romero of de scheidsrechter op hun weg. Ajax kreeg via Suárez na een half uur spelen een prima kans maar opnieuw wist Romero de bal te beroeren. De corner die resulteerde zorgde verder niet meer voor enig gevaar. Moussa Dembélé, die niet kon hebben dat scheidsrechter Kuipers niet floot voor een overtreding op El Hamdaoui, maakte daarna zelf ter hoogte van de middellijn een smerige overtreding die hem op geel kwam te staan. Na Dembélé was het Stijn Schaars die in het boekje van Kuipers kwam na een harde overtreding op Ismail Aistatti. AZ kreeg het overzicht weer een beetje terug en dat resulteerde in meer balbezit en wat meer grip op de tegenstander. Na 35 minuten gespeeld te hebben, kreeg AZ een behoorlijke kans via David Mendes da Silva. Mendes Da Silva schoot op Vermeer die de bal losliet. In de rebound kreeg de middenvelder opnieuw de kans, maar de Ajax-goalie pakte ook die bal. Op slag van rust kregen de Alkmaarders nog een kans via een vrije trap van Stijn Schaars maar opnieuw wist de tweede keeper van de Amsterdammers zijn domein leeg te houden. Na 46 minuten voetballen floot scheidsrechter Bjorn Kuipers af met het rustsignaal.

Beide ploegen kwamen met dezelfde opstelling uit de kleedkamers. Ajax kreeg na een overtreding op Siem de Jong een vrije trap op zo'n twintig meter van het doel. Luis Suárez schoot deze ruim boven keeper Sergio Romero en dus over het doel heen. Na 51 minuten kreeg Ajax een mooie kans door een voorzet van Luis Suarez, echter Rommedahl bleek iets verder van het doel af te staan als waar de Uruguyaan op had gerekend. Even later kon Suárez zelf aanleggen en met een schitterend lobje leek de bal lang onderweg naar het doel maar belandde uiteindelijk net naast. Diezelfde Uruguyaan liep even later keeper Romero omver die daarna geblesseerd achterbleef op het veld. Na een korte blessurebehandeling kon Romero zijn wedstrijd weer vervolgen.

Mendes Da Silva kreeg na een uur spelen ook weer een aardige kans maar raakte daarbij de lat. Na 62 minuten voetballen viel dan toch het eerste doelpunt. Luis Suárez maakte een mooire rush over het veld en passte de bal naar Gregory van der Wiel die de bal achter Romero wist te schuiven. Het doelpunt zorgde ervoor dat Ajax wat meer overwicht kreeg. Trainer Dick Advocaat vond het tijd om in te grijpen en paste een dubbele wissel toe. Ari ging eraf voor Jermaine Lens en Martens ging eraf voor Elm. Dit zorgde er in ieder geval voor dat AZ weer wat meer balbezit kon krijgen. De Alkmaarders kregen ook wat kleine kansjes maar tot doelpunten resulteerde dit niet. Een aanslag van Hector Moreno leverde hem slechts een gele kaart op. Dick Advocaat was het hier niet mee eens en mocht uiteindelijk naar de tribune vanwege aanmerkingen op de leiding.