Sterke groei Chinese economie

De Chinese economie is in het vierde kwartaal van 2009 sterk gegroeid. Daarnaast is de inflatie in december sterker gestegen dan verwacht waardoor de druk op de beleidsmakers is toegenomen om de economische stimuleringsmaatregelen terug te schroeven.

Uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Chinese nationale statistiekbureau blijkt dat het bruto binnenlandse product (BBP) in de periode oktober tot en met december op jaarbasis is gegroeid met 10,7%. Economen gepolst door Dowjones Newswires hadden gerekend op een BBP-groei van 10,8%.

In het derde kwartaal van 2009 bedroeg de economische groei 9,1%. Over geheel 2008 is de groei uitgekomen op 8,7%, vergeleken met 9,6% in 2008. De economische groei ligt daarmee boven de langetermijndoelstelling van de Chinese overheid van een jaarlijkse groei van 8,0%. De groei kwam ook hoger uit dan 8,5% die economen hadden voorspeld.

Tevens maakte het nationale statistiekbureau bekend dat de consumentenprijsindex (CPI) in december met 1,9% is gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Economen hadden gerekend op een toename van 1,7%. In november nam de inflatie nog met 0,6% toe. Over het gehele jaar nam de inflatie af met 0,7%.

Ma Jiantang, directeur van het Chinese statistiekbureau, stelt dat China in het licht van de versteviging van het economische herstel en de toegenomen inflatierisico's zal streven om een excessieve snelle stijging van de prijzen te voorkomen.

Uit de vandaag gepubliceerde cijfers bleek eveneens dat de producentenprijsindex (PPI) in december op jaarbasis met 1,7% is toegenomen, terwijl economen uitgingen van een stijging van 0,5%. In november namen de producentenprijzen nog af met 2,1%. Over het gehele jaar namen de producentenprijzen af met 5,4%.

Ook bleek dat de Chinese industriële productie in december op jaarbasis met 18,5% is gegroeid, terwijl economen uitgingen van een groei van 19,8%. In november steeg de industriële productie nog met 19,2%.