'Honderden doden bij religieus geweld Nigeria'

Soldaten met machinegeweren patrouilleren door de Nigeriaanse stad Jos waar verkoolde lichamen op straat liggen na dagen van religieus geweld tussen christenen en moslims. Een moskee smeult nog na en de minaretten zijn zwartgeblakerd door het vuur. Bij de gevechten kwamen tweehonderd personen om het leven.

De strijd brak afgelopen zondag uit in een regio waar de laatste jaren duizenden mensen zijn omgekomen bij religieus geweld. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei dat niet duidelijk is wat de aanleiding was voor de gevechten.

Volgens de politie laaide geweld op nadat moslimjongeren een kerk in brand hadden gestoken. Moslimleiders ontkenden dat. Anderen zeiden dat de oorzaak van het geweld ligt in de herbouw van de woning van een moslim in een overwegend christelijk gebied.

Human Rights Watch riep de regering van Nigeria op om de verantwoordelijken voor de moorden op te sporen en te vervolgen. "Het is niet de eerste uitbraak van religieus geweld in Jos en de overheid heeft op een schokkende manier gefaald om een verantwoordelijke te vinden", aldus Corinne Dufka van Human Rights Watch. "Genoeg is genoeg. De leiders van Nigeria moeten de vicieuze cirkel van straffeloos geweld doorbreken."

Jos heeft een geschiedenis van geweldsincidenten, waardoor verkiezingen moeilijk te organiseren zijn. Bij rellen in september 2001 zijn meer dan duizend mensen omgekomen en in gevechten tussen moslims en christenen zijn in 2004 zeker zevenhonderd mensen gedood. Bij vergelijkbare incidenten in 2008 werden ook honderden personen gedood.

De minister van politiezaken, Ibrahim Yakubu Lame, verklaarde gisteren dat het geweld van de afgelopen dagen te wijten is aan "enkele hooggeplaatste individuen in de maatschappij die de onwetendheid en armoede van het volk uitbuiten om chaos te scheppen uit naam van het geloof".