Harde kritiek op DNB bij commissie-De Wit

In de hoorzittingen voor de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel zijn vandaag harde verwijten geuit aan het adres van De Nederlandsche Bank. Accountant Jules Muis noemde het "onvoorstelbaar", dat DNB de risicovolle ontwikkelingen in de jaren voor het uitbreken van de financiële crisis niet heeft gesignaleerd en de mogelijke risico's voor Nederland niet heeft erkend.

DNB had veel waakzamer moeten zijn en moeten waarschuwen voor de risico's van kwalijke ontwikkelingen, betoogde Muis, die onder meer werkzaam was bij de Europese Commissie en bij de Wereldbank. De risico's van een systeemcrisis waren voor de Nederlandse belastingbetaler enorm, juist omdat Nederland zo'n grote financiële sector kent.

"Ik heb geluisterd naar het verweer van DNB, maar het is het verhaal van te laat komen op de lagere school: de brug was open. Bijzonder zwak. Daar moeten heel harde lessen getrokken worden", zei Muis vandaag tegen de leden van de parlementaire commissie onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit.