Spion van Oranje: beste film van 2009?

De Rembrandt-awards zijn een lachertje geworden. Dat is de mening van menig filmliefhebber alsmede de Nederlandse filmbranche. Reden: veel succesvolle of mooie films zijn niet genomineerd, in tegenstelling tot enkele grote flops.

De meest bizarre nominatie is die voor Spion van Oranje, die genomineerd staat voor beste film. De film met Paul de Leeuw kreeg vernietigende kritieken en werd ook nog eens een flop omdat niet veel mensen kwamen kijken. De makers hadden 1 miljoen betalende bezoekers verwacht, het werden er net aan 100.000.

Ook de Vlaamse Suske en Wiske-film is genomineerd voor beste Nederlandse (!) film. De makers van Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot zijn not amused. Producent Erik-Jan Slot meldt in een persbericht dat hij teleurgesteld is in het filmwereldje. Zijn film trok 315.000 bezoekers in de feestmaanden.

De Rembrandt-awards worden al sinds jaar en dag georganiseerd door René Mioch. Overigens maakt Paul de Leeuw ook kans op een award voor beste Nederlandse acteur. Hier vind je de volledige nominaties.