Fles rum door raam moskee gegooid

Bij een moskee in het oosten van Maleisië is een fles rum door het raam gegooid. Het gaat daarbij vermoedelijk om een wraakactie van christenen. Het is moslims verboden om alcohol tot zich te nemen. De afgelopen week werden zeker twaalf christelijke kerken doelwit van aanvallen met brandbommen.

De aanleiding vormt een uitspraak van het Maleisische hooggerechtshof dat op 31 december oordeelde dat christenen het woord 'Allah' voor God mogen gebruiken. De regering had dat juist verboden.

De aanvallen op de kerken hebben grote ongerustheid gewekt onder de christenen, die ongeveer negen procent uitmaken op een bevolking van 28 miljoen. Moslims vormen zestig procent van de bevolking en zijn voor het merendeel etnische Maleiers; de meeste christenen zijn van Chinese of Indiase afkomst.

De Maleisische regering wil niet dat niet-moslims het woord Allah in hun gebeden en geschriften gebruiken. Christenen wijzen er op dat het Arabische woord al voor God werd gebruikt, voordat de islam ontstond. De Maleisische regering stelt dat het tot verwarring kan leiden. In andere islamitische landen als Egypte, Syrië en Indonesië duiden christenen God overigens ook met Allah aan.

Rum in moskee
Brandbommen op kerk van 'Allah'