Obama maakt haast met zorgplan

De Amerikaanse president Barack Obama en Democraten in het Congres maakten vandaag haast om de laatste hand te leggen aan het plan voor een algemene ziektekostenverzekering. De tussentijdse verkiezing van een senator voor de staat Massachusetts komende dinsdag zou roet in het eten kunnen gooien.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben verschillende versies van het plan aangenomen. De plannen moeten nu met elkaar in overeenstemming worden gebracht, waarna er opnieuw over moet worden gestemd. In de Senaat zijn minstens zestig van de honderd stemmen vereist; alle veertig Republikeinen hebben aangekondigd tegen te zullen stemmen.

De stem uit Massachusetts kan de doorslag geven. De zetel werd vele jaren bezet door de Democraat Edward Kennedy, die vorig jaar overleed. Volgens de laatste peilingen is er een kans dat de Republikein Scott Brown de tussentijdse verkiezingen wint. Ook hij zegt tegen het zorgplan te zijn.

Obama wil zondag naar Massachusetts afreizen om voor de Democratische kandidaat Martha Coakley campagne te voeren. Mocht zij verliezen, dan moeten de Democraten het zorgplan zien door te drukken voordat de verkiezingsuitslag gecertificeerd is, een procedure die gewoonlijk een week of twee vergt. Obama wil de wet -zijn belangrijkste binnenlandse politieke doelstelling- erdoor hebben voor zijn State of the Union, de jaarlijkse beleidstoespraak van de president voor het Congres.