[NHL] Coyotes blijven verrassen

Niemand verwachtte dit seizoen eigenlijk iets van de Coyotes. De club werd failliet verklaard en valt weer onder het eigenaarschap van de NHL zelf, die de club wil slijten aan een nieuwe eigenaar. Hierop wilde coach en ijshockeylegende Wayne Gretzky niet wachten, dus die gaf er zelf de brui aan. Tel daarbij op dat de prestaties de laatste jaren al slecht waren, de ontwikkeling van enkele talenten leek te stagneren en er geen nieuwe spelers bij kwamen en het is duidelijk waarom er in het begin van het seizoen amper 1000 man op de tribune zat.

De Coyotes doen het echter verrassend goed en staan op dit moment vijfde in de Western Conference. De speler die daar het meest aan heeft bijgedragen is goalie Ilya Bryzgalov. Voor de rest is het vooral een teamprestatie, want er is niet één speler in het team die meedoet met de topscorers, zelfs captain Shane Doan niet. Na een recente dip waarin een aantal wedstrijden op rij werd verloren, werd dit keer een overwinning weggestolen bij de New Jersey Devils. Ondanks een 34-19 nadeel in schoten op doel wonnen de Coyotes met 4-3.

Matthew Lombardi en Peter Mueller gaven de Coyotes een 2-0 voorsprong in de eerste periode. Lombardi veranderde een pass van Keith Yandle van richting tussen de benen van Brodeur door en Mueller maakte pas zijn derde treffer van het seizoen door de puck van Colin White af te pakken en de New Jersey-verdediging op weg naar het doel op snelheid te kloppen. Coach Dave Tippett was blij dat de jongeling, die in zijn debuutjaar 22 goals maakte en vorig jaar terugzakte naar 13 goals, eindelijk weer eens van zich deed spreken. "Deze goal was een uitstekende individuele actie, maar daar hebben we wel lang op moeten wachten."

De Devils maakten in de tweede periode gelijk via Brian Rolston en Travis Zajac. Rolston kon scoren uit een uitbraak na een mooie lange pass van Rod Pelley, Zajac pikte een puck op die Zach Parise probeerde weg te maaien in de aanvalszone. In deze periode wisten de Coyotes slechts één schot op doel te produceren en de Devils vijftien.

Het bleek echter niet genoeg, want in de derde periode speelden de Coyotes weer erg sterk. Daniel Winnik wist een schot van Vernon Fiddler van richting te veranderen langs Brodeur. Hij liep daarbij wel een bloedneus op, want verdediger Mark Fraser raakte Winnik bij deze actie in het gezicht met zijn stick. Hij kreeg hiervoor een high-sticking penalty en in de powerplay die volgde scoorden de Coyotes via verdediger Zbynek Michalek. Hij schoot een afstandsschot hard binnen. De tweede goal van Brian Rolston leek de Devils alsnog kans op de overwinning te geven, maar er werd verder niet meer gescoord. 9413 fans waren getuige van deze overwinning, wat maar weer eens aangeeft dat mensen op succes afkomen.

Uitslagen NHL

 

Thuis Uit Uitslag
Phoenix Coyotes New Jersey Devils 4-3
Toronto Maple Leafs Philadelphia Flyers 4-0
New York Rangers Ottawa Senators 0-2
Atlanta Thrashers Buffalo Sabres 1-2 (OT)
Montreal Canadiens Dallas Stars 5-3
Tampa Bay Lightning Florida Panthers 2-3
Detroit Red Wings Carolina Hurricanes 3-1
St. Louis Blues Minnesota Wild 1-0
Chicago Blackhawks Columbus Blue Jackets 3-0
Edmonton Oilers Pittsburgh Penguins 2-3
Los Angeles Kings Anaheim Ducks 4-0
San Jose Sharks Boston Bruins 1-2 (SO)