Familie dwingt artsen tot reanimeren dode moeder

Afgelopen vrijdag zijn artsen en verpleegkundigen van het Lievensberg-ziekenhuis in Bergen op Zoom dermate geïntimideerd en bedreigd door de Marokkaanse familie van een moeder met een hartinfarct, dat zij hoewel het totaal geen zin meer had gedwongen doorgingen met reanimatiepogingen.

De vrouw kreeg thuis een infarct, waarna de familie van de vrouw het personeel van de toegesnelde ambulance bedreigde. De politie werd daarbij voor de eerste maal ingeschakeld. Eenmaal in het ziekenhuis, waar de vrouw op de afdeling spoedeisende hulp was opgenomen, schopte de Marokkaanse familie opnieuw stennis. Hierbij moest opnieuw de politie worden ingeschakeld.

Een arts die door de bedreigingen anoniem wenst te blijven zegt: "Al tijdens de eerste reanimatie kwamen leden van de familie verpleegkundigen en doktoren bedreigen, zodat zij in hun werk werden gehinderd. (…) "De vrouw is overleden. De artsen durfden onder druk van de familie niet de reanimatiepoging te staken. Toen dat uiteindelijk wel gebeurde, werd een van de artsen tegen de muur aan gedrukt en met de dood bedreigd."

Op de intensive care eisten de zoons van de vrouw dat de artsen doorgingen met reanimeren. De arts vervolgt: "Ondanks herhaaldelijke gesprekken wilde de familie niet tot bedaren komen. (...) De hal was volgestroomd met familieleden en kennissen die de betrokken artsen en verplegend personeel stonden op te wachten. De politie was erbij, maar trad niet op. De betrokken familie heeft gezworen dat ze na de begrafenis van hun moeder in Marokko terugkomen om wraak te nemen.”

De politie erkende in de uit de hand gelopen situatie op de intensive care gekozen te hebben voor niet een derde keer optreden, omdat, aldus een woordvoerster, “onze aanwezigheid meer onrust veroorzaakte dan kalmte. (…) De familie wilde koste wat kost de afdeling intensive care binnen. Het werd met onze komst eigenlijk alleen maar onrustiger. Daarop werd besloten om weg te gaan, zodat de gemoederen tot bedaren konden komen.” De woordvoerster merkte op dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd.

De familie is op dit moment in Marokko om hun moeder te begraven, maar hebben het dienstdoend ziekenhuispersoneel gedreigd “wraak te nemen” zodra ze terugkomen. Het Lievensberg-ziekenhuis doet verder geen uitspraken over de kwestie, en ook de artsen hebben vooralsnog geen aangifte gedaan van het voorval.